Op speurtocht naar Cornelis Janse Stoop en zijn gezin

Jacobus Cornelisse Stoop wordt op 5 februari 1688 te Zwaluwe gedoopt (Nederduits Gereformeerd), als zoon van Cornelis Janse Stoop en Jenneke Huijberde. Doopgetuige is dan Peter Cornelis Bouwers.

Afbeelding - Doopinschrijving Jacobus Cornelisse Stoop, 5 februari 1688
Doopinschrijving Jacobus Cornelisse Stoop, 5 februari 1688

Op 22 juli 1691 wordt te Made gedoopt (Rooms Katholiek), Cornelius, als zoon van Cornelis Janse Stoop en Anna Huijberden. Doopgetuigen zijn Valerius Huijberde van Raemsdonck (haar broer?) en Adriana Janse Stoop (zijn zus?).

Uit de publicatie van W.M. Beudeker, Stoop – één familie uit duizenden (Enschede 2000), komt naar voren dat Anna Huijberden van Raemsdonck hertrouwd is met Quirijn Janse Cornel. Wanneer is niet precies duidelijk, maar dit zal rond 1695 geweest zijn. Cornelis Janse Stoop moest toen dus al overleden zijn.

Als Jacobus Cornelisse Stoop trouwt met Ariaentie Peeters Boot is er niets aan de hand. Bij het dopen van enkele van zijn kinderen zijn doopgetuigen aanwezig uit de familie Stoop, Boot en Cornel. Zo zijn bij de doop van oudste zoon Cornelius op 29 februari 1712 Adriana Stoop en Quirinus Cornel aanwezig als doopgetuigen. In 1714 bij de doop van Maria is Cornelia Cornel de plaatsvervangende doopgetuige voor Maria Bouwens. Dit doet al wel de aanname dat Quirijn Cornel de stiefvader is van Jacobus Cornelisse Stoop versterken. In 1717 is Waltherus (Valerius?) van Raemsdonck doopgetuige als Anna Stoop wordt gedoopt, in 1725 zijn als doopgetuige aanwezig Joanna Huijberden van Raemsdonck en Guilielmus Vaerstraeten, welke laatste wordt vertegenwoordigd door zijn echtgenote, Adriana Cornelisse Stoop. Bij het laatste kind, Joannes Stoop, in 1729, zijn als doopgetuigen aanwezig Maria (?) Stoop en Wilhelmus Vaerstraeten.

De vraag is echter, wáár en wanneer zijn Adriana Cornelisse Stoop en Maria Stoop geboren/gedoopt. En de vraag die volgt is, wáár en wanneer zijn Cornelis Janse Stoop en Anna Huijberde van Raemsdonck getrouwd? En wanneer is zij hertrouwd met Quirijn Janse Cornel?

Dat Adriana een dochter is van Cornelis Janse Stoop moge duidelijk zijn. Bewijs hiervoor is o.a. haar aanwezigheid als doopgetuige bij neefjes en nichtjes, én het feit dat als haar neefje Cornelis Jacobusse Stoop trouwt, in 1736, haar tweede echtgenoot (Willem Vaerstraete), als oom consent geeft tot het te voltrekken huwelijk. (Dit roept weer dan de vraag op wanneer Jacobus Cornelisse Stoop en Ariaentie Peeters Boot zijn overleden, en waar?)

Onduidelijk is echter of Adriana Cornelisse Stoop ook een dochter is van Anna Huijberde. En wie is Maria?

Ik heb alleen een doopinschrijving voor Cornelis en Jacobus kunnen vinden als kinderen van Cornelis Janse Stoop en Anna Huijberde. Zij moeten dus voor 1688 getrouwd zijn, maar hoe ver daarvoor? Als dit echtpaar meer kinderen heeft gehad is te verwachten dat tussen die kinderen ook een Joannes/Joanna en Hubertus/Huberta heeft gezeten.

Alles op een rijtje zettend moet ik dus op zoek naar:

  • het huwelijk van Cornelis Janse Stoop en Anna Huijberde, (ruim?) vóór 1688, met daarbij hopelijk hun herkomstplaats(en)
  • kinderen van dit echtpaar, buiten Zwaluwe (Nederduits Geref.) en Made (RK)
  • het overlijden/begraven van Cornelis Janse Stoop
  • het huwelijk van Anna Huijberde met Quirijn Janse Cornel
  • het overlijden/begraven van Jacobus Cornelisse Stoop en Ariaentie Peeters Boot

Iemand tips? :)

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.